Görüntüleme: 149
2 0
Okunma Süresi3 Dakika, 51 Saniye

Giriş

Aklınıza gelecek tüm sinema türlerini ve bildiğiniz tüm klişeleri bir kenara bırakın! Çünkü bahsettiğim bu isim, akınıza gelecek tüm türleri denemiş, başarmış ve hatta ardından gelenlere büyük bir miras bırakmıştır. İtiraf etmeliyim ki; karar verme safhası hayli zordu. Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı 100’ü aşkın filmden kendimce seçtiğim filmleri anlatmaya çalışmak yerine, bütün filmografiyi masaya yatırıp dip notlarla bezemek daha bir hoşuma gitti açıkçası. Çünkü seçemeyecektim…

Bir ucu ‘Kibar Feyzo’ya, bir diğer ucu ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’a uzanan film yelpazesi ve bir ucu kadın haklarına, diğer ucu ise insan psikolojisine dayanan anlatı bolluğu ile türlerin ve tarzların çok çok ötesine geçen usta yönetmenin filmografisini yazarken ‘Bunu da mı o çekmiş?’ demeniz dileğiyle…

Filmografi

1951 Kanlı Feryat – 1951 Mezarımı Taştan Oyun – 1952 İki Kafadar Deliler Pansiyonunda

1953 Aşk Istıraptır – 1953 Hıçkırık – 1954 Şimal Yıldızı – 1955 Dağları Bekleyen Kız

1955 Kadın Severse – 1955 İlk ve Son – 1956 Beş Hasta Var – 1957 Gelinin Muradı

1958 Bir Şoförün Gizli Defteri – 1958 Kumpanya – 1958 Yaşamak Hakkımdır

– 1959 Bu Vatanın Çocukları – 1959 Karacaoğlan

Yalnızca iki filmlik asistanlık macerasından sonra 1951 yılında ilk uzun metrajını çeken Atıf Yılmaz ‘Kanlı Feryat’ setinde kameradan görüntüye bakmak ister… Ancak bir takım vida benzeri nesnelerle karşılaşır. Kamera bozuk mu? Bu görüntüler ne? Gibi telaşlı soruların cevabını öğrendiğinde derin bir oh çeker. Kameraya film takılmadığı için makinenin içi gözükmektedir.

 

1960 Ayşecik – 1960 Dolandırıcılar Şahı – 1960 Suçlu – 1960 Ölüm Perdesi

1961 Allah Cezanı Versin Osman Bey – 1961 Kızıl Vazo – 1961 Seni Kaybedersem

1961 Tatlı Bela – 1962 Battı Balık – 1962 Bel Kardeştiler – 1962 Bir Gecelik Gelin

1962 Cengiz Han – 1963 Azrail’in Habercisi – 1963 İki Gemi Yanyana – 1964 Yarın Bizimdir

1964 Erkek Ali – 1964 Kalbe Vuran Düşman – 1965 Keşanlı Ali Destanı – 1965 Hep O Şarkı

1965 Murad’ın Türküsü – 1965 Sayılı Dakikalar – 1965 Taçsız Kral – 1966 Pembe Kadın

1966 Ah Güzel İstanbul – 1966 Sevgilim Bir Artistti – 1966 Toprağın Kanı – 1967 Balatlı Arif

1967 Harun Reşit’in Gözdesi – 1967 Kozanoğlu  – 1968 Cemile – 1968 Köroğlu

1968 Ölüm Tarlası – 1968 Yasemin’in Tatlı Aşkı – 1969 Kölen Olayım – 1969 Kızıl Vazo – 1969 Menekşe Gözler

Atıf Yılmaz’ın 1961 yapımı ‘Allah Cezanı Versin Osman Bey’ filmine cevaben ünlü yönetmen Osman Seden ‘Erkeklik Öldü mü Atıf Bey’ adlı filmi çeker. 60’lı yıllarca birçok kült filme imza atan Atıf Yılmaz artık hem ödüllü hem de usta bir yönetmen olarak anılmaya başlamıştır bile…

 

1970 Darıldın mı Cicim Bana? – 1970 Aşktan da Üstün – 1970 Kara Gözlüm – 1970 Zeyno

1971 Battal Gazi Destanı – 1971 Ateş Parçası – 1971 Güllü  – 1971 Unutulan Kadın

1971 Yedi Koca Hürmüz – 1972 Cemo – 1972 Gelinlik Kızlar – 1972 Günahsızlar – 1972 Köle

1972 Utanç – 1972 Zulüm – 1973 Güllü geliyor Güllü – 1973 Kambur – 1973 Mevlana

1974 Kuma  – 1974 Salako – 1975 Zavallılar – 1975 Deli Yusuf – 1975 Çapkın Hırsız

1975 İşte Hayat – 1976 Baş Belası – 1976 Hasip ile Nasip – 1976 Mağlup edilemeyenler

1976 Tuzak – 1977 Acı Hatıralar – 1977 Baskın – 1977 Yangın – 1977 İbo ile Güllüşah

1978 Selvi Boylum Al Yazmalım – 1978 Kibar Feyzo – 1978 Köşeyi Dönen Adam

1978 Minik Serçe – 1979 Adak – 1979 Ne Olacak Şimdi

 

Drama, Komedi, Aksiyon, Romantik vs… Türleri deneme safhası yerini türlere kendi imzasını atmaya bırakır artık. Aklınıza gelecek tüm yıldızlarla çalışılmış ve hepsinin kariyerine altın harflerle yazılan filmler eklenmiştir.

 

1980 Talihli Amele – 1981 Deli Kan – 1982 Dolap Beygiri  – 1982 Mine

1982 Seni Seviyorum – 1983 Şekerpare – 1984 Bir Yudum Sevgi – 1984 Dağınık Yatak

1985 Adı Vasfiye – 1985 Dul Bir Kadın – 1986 Aaahh Belinda – 1986 Asiye Nasıl Kurtulur?

1986 Değirmen – 1987 Hayallerim Aşkım ve Sen – 1987 Kadının Adı Yok

1988 Arkadaşım Şeytan – 1989 Ölü Bir Deniz

 

Özellikle bu yıllarda eğildiği toplumsal ve kadın temalı hikayelerin yanı sıra insan psikolojisini irdeleyen filmler yapan Atıf Yılmaz, ‘Şekerpare’ gibi büyük kültlere de imza atmayı ihmal etmez.

 

1990 Bekle Dedim Gölgeye – 1990 Berdel – 1992 Düş Gezginleri

1993 Gece Melek ve Bizim Çocuklar – 1995 Yer Çekimli Aşklar – 1997 Nihavent Mucize

1999 Eylül Fırtınası – 2004 Eğreti Gelin

 

Büyük ustalar yetiştirmiş büyük ustaları yetiştiren büyük usta Atıf Yılmaz’a…

 

Ödüller

En İyi Yönetmen – Keşanlı Ali Destanı ‘2. Antalya Altın Portakal Film Şenliği’

En İyi Yönetmen – Zulüm ‘9. Antalya Altın Portakal Film Şenliği’

En İyi Yönetmen – Deli Yusuf ’13. Antalya Altın Portakal Film Şenliği’

En İyi Yönetmen – Selvi Boylum Al Yazmalım ’15. Antalya Altın Portakal Film Şenliği’

En İyi Film – Bir Yudum Sevgi ‘1. İstanbul Film Festivali’

En İyi Film – Bir Yudum Sevgi ’21. Antalya Altın Portakal Film Şenliği’

En İyi Yönetmen – Bir Yudum Sevgi ’21. Antalya Altın Portakal Film Şenliği’

En İyi Film – Adı Vasfiye ‘2. İstanbul Film Festivali’

En İyi Film – Aaahh Belinda ‘23. Antalya Altın Portakal Film Festivali’

En İyi Yönetmen – Aaahh Belinda ‘23. Antalya Altın Portakal Film Festivali’

En İyi Film – Berdel ‘Valencia Film Festivali’

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Jose Saramago: Körlük
Next post Fin Sauna Kültürü

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.